En glad mage och massor av nyttigheter till kroppen.
Dags att testa att koka buljong.
Benbuljong är något som ger min mage lugn och ro och som ger min kropp mer energi. Benbuljong kokas på ben, brosk och senor. Det är i just brosk och senor nyttigheterna sitter och kommer ut efter ett par timmars kokning. Genom att tillsätta citron eller äppelcidervinäger, går processen lite snabbare.
Förväxla inte hemmagjord benbuljong med buljongtärning och liknande som du kan köpa i mataffären som är framtagna mest för smakens skull. Riktig benbuljong innehåller massor av mineraler och aminosyror men också kollagen.
Det räcker att dricka 1/2-1 dl hemmagjord buljong för att få i sig en massa nyttigheter. Komplettera gärna intaget med något c-vitaminrikt eftersom kollagenet då lättare tas upp av kroppen. Exempel på detta kan vara broccoli, brysselkål, persilja, paprika och olika citrusfrukter.
För mig är det så klart nyttigheterna som jag får i mig som gör att jag vill dricka benbuljong men framför allt för att min mage mår så bra och den blir så lugn.
Här är ett recept på benbuljong:
1 st kycklingskrov från en hel kyckling eller kycklingvingar (ca 1,5 kg)
2 st lagerblad
3 st morötter
4 st stjälkar selleri
1 st citron
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk havssalt
Jag brukar också använda benmärg i buljongen
Använd en stor kastrull som rymmer allt. Lägg i kycklingben, morötter, selleri och lagerblad. Täck allt med vatten och pressa i juicen från en citron samt tillsätt salt och äppelcidervinäger. Blanda om lite.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det bara puttrar lätt. Låt stå i 6-7 timmar och ta under tiden bort skummet och fyll ev på med mer vatten. Sila sedan buljongen och förvara i tätslutande flaskor. Håller i kylen i 3-4 dagar. Jag brukar frysa in buljongen som iskuber i frysen.
Njut och känn hur den läker din kropp.