FEM FÖRDELAR MED ATT FASTA

april 14, 2023

ÄR FASTA EN NY TREND ELLER

Jag har fastat till och från under 10 års tid och för mig funkar det hur bra som helst. Använder mig mest av det som kallas periodisk fast som betyder att man låter kroppen vila från mat i 12-14 timmar.
För mig kan det så ut så att jag oftast hoppar över frukosten, äter mitt första mål nån gång mellan kl 10 och 12. Beroende på vad jag har gjort och vad jag ska göra så startar jag med ett lättare mål eller lunch. Mitt sista mål är oftast runt 18-19 tiden. Men jag anpassar efter hur livet ser ut. Använder mig av min vanliga metod 80/20 som betyder att jag lever ganska strikt till 80% och har 20% kvar att äta lite osundare eller att kanske nån dag i veckan ha ett längre “ätfönster”.
Ett “ätfönster” är de sammanhängande antal timmar som jag äter på, resterande låter jag kroppen vila från mat och småätande. Dricker bara vatten och kaffe under vilan.

Vad innebär det att fasta? 

Att komma igång med fasta är egentligen hur enkelt som helst. Det är bara att se till att du har ett kortare “ätfönster” och längre vila från mat.
Det finns en mängd olika fastor och drottningen av alla fastor är vattenfasta där du under en tid dricker enbart vatten. Det ger läkning, rensning och föryngring av kroppen. Men vattenfasta är en tuffare metod som kanske inte passar alla.
Att fasta är enkelt, billigt och det bästa sättet för att optimera din kropps egna självläkning.

Fördelar med fasta

1) Genom att fasta sätter du igång autofagi i kroppen, vilket innebär att en mängd självrenande processer sätts igång i kroppen. Detta gör att immunförsvarets celler rensar ut det som inte hör hemma i kroppen.l

2) Att äta för mycket och hela tiden gör kroppen och dina tarmar stressade. När du fastar får tarmen en välbehövlig paus

3) Fasta gör också att blodsockret stabiliseras och insulinnivåerna minskar.

4) Du får bättre mental skärpa av att fasta. I urminnes tider har människor fastat av olika anledningar. Den store filosofen Sokrates fastade upp till 10 dagar för att uppnå mer skärpa och prestanda. Forskning visar att både vår kognitiva och kreativa förmåga ökar redan efter ett dygns fasta.

5) Fasta aktiverar både cellföryngring och reparation. Detta gör att man för mer energi och ökad vitalitet.

Det finns många fler fördelar av att låta kroppen vila från mat och ätande. Testa att låta ditt “ätfönster” vara lite kortare och ge kroppen mer vila. Kanske får du mer energi och blir piggare?