GULDMJÖLK – PREPPA DIG INFÖR VINTERN

december 17, 2022

GULDMJÖLK – PREPP INFÖR VINTERN

Preppa kroppen och håll dig frisk och stark inför vintern.
Guldmjölk är en ljuvlig dryck som är helt perfekt innan du ska gå och lägga dig men även lika bra under hela dagen. Den har sina rötter från ayurveda som är en indisk läkekonst. Jag ger dig två olika recept här. Ett som är för två koppar och ett recept där du gör en gurkmejapasta som du förvarar i kylen för att enklare kunna värma en kopp guldmjölk fler gånger.

Kurkumin som finns i gurkmeja, är antiinflammatorisk och är bra vid till exempel ledbesvär, smärta och inflammatoriska sjukdomar. Eftersom det är en kraftig antioxidant är den bra för att hålla immunförsvaret starkt. Gurkmeja innehåller vitamin C, B3 och B6 samt mineralerna järn, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor och mangan.
Tillsätt gärna lite svartpeppar när du äter gurkmeja, det ökar nämligen upptaget av gurkmejan med så mycket som 2000 %.
Ingefära har också antiinflammatoriska egenskaper som stärker också ditt immunförsvar som bla lindrar svullnad och smärta. Dessutom innehåller ingefära kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Ingredienser för 2 koppar Gurkmejadryck
4 dl växtbaserad mjölk (mandel, soja eller annan mjölk du tycker om)
1 tsk gurkmeja
2 cm färsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk flytande honung

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Häll över blandningen i en kastrull. Värm och häll upp i en mugg.

Ingredienser för Gurkmejapasta
1/2 dl gurkmeja Malen
1/2 dl ingefära Malen
1 tsk svartpeppar 
2 dl vatten

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm på medelvärme. Rör om tills du har en tjock pasta. Låt svalna och förvara pastan i kylen.
Värm glas med valfri växtbaserad mjölk och blanda i ca 1 tsk gurkmejapasta. Rör om och njut!

Gurkmeja kan färga av sig en hel del, så var försiktig med vilka köksredskap du använder. Var även försiktig så du inte får det på kläderna.