NÖTTER

februari 22, 2023

VARFÖR NÖTTER ÄR BRA FÖR HÄLSAN


Nötter är en god källa till bra fetter men vad man kanske inte tänker på är att de också innehåller andra nyttigheter som protein, mineraler, vitaminer och fibrer.
Därför tycker jag nötter är ett bra mellanmål men fungerar också fint att toppa en sallad med eller ha på frukostgröten.


Nötter är fullpackade med protein, vitamin, mineraler och fetter nyttiga för bland annat hjärta och hjärna

De olika nötternas effekt
Mandel är rik på fibrer och vitamin E och innehåller lite mer kalcium än andra nötter. Mandlar innehåller också mycket magnesium som bland annat är bra för hjärnan och minnet. Magnesium är bra för att lugna kroppen och speciellt om du vill sova bättre.

Valnötter är rika på liponsyra som är en antioxidant som hjälper mot hjärtrytmrubbningar. De innehåller också en hel del omega 3. Rekommenderad dos av valnötter är ca 8 st om dagen.

Mandlar, cashewnötter och pistagenötter innehåller något färre kalorier än övriga sorter. Välj helst naturella eller torrostade. Undvik helst oljerostade som kan ha upphettats i ohälsosamma fetter.

Pistagenötter innehåller mycket fibrer och protein men är också fulla av kalium som är bra för musklerna och nervcellernas funktion.

Pekannötter innehåller mest antioxidanter av alla nötter men också zink och magnesium.

Hasselnötter innehåller en hel del magnesium, kalium och E-vitamin, dessutom innehåller den betasitosterol som har en kolesterolsänkande effekt.

Macadamianötter och pekannötter innehåller lite fler kalorier än andra nötter men är samtidigt rika på omega 3, protein och fibrer. Det räcker därför med att nöja sig med några stycken.

Nötter bör alltid vara färska då fettet har en tendens att härskna när nötterna blir gamla.

Jag brukar rekommendera en näve nötter om dagen. Det är enkelt att ha med sig i väskan och enkelt och gott att äta på vägen. Blanda gärna nötsorter så får du ett varierat intag av ämnen till kroppen.