SVART KUMMINOLJA – MIN MAGI

april 24, 2023

JAG ÄLSKAR OLJOR OCH HÄR ÄR EN FAVORIT

Svartkumminolja har används i urminnestider som naturmedel, skönhetsvård och för att krydda maten.
För min del är det en gamla vän som jag hittat på nytt. En olja som är bra till så mycket enligt mig.


Svartkumminolja innehåller vitaminer, aminosyror, fettsyror, proteiner och är rik på essentiella fettsyror som omega 3 och 6. Jag kom för första gången i kontakt med svartkummin inom ayurvedisk medicin men den används också inom kinesisk medicin och redan de gamla grekerna och egyptierna förstod att den här oljan var bra.
Oljan har också antibakteriella egenskaper och jag läste att man forskar på att ev kunna använda den som pencillin i framtiden.

Svartkumminfrön är antiinflammatoriska, antimikrobiella och har antihistamin verkan både invärtes och utvärtes. Både fröna och oljan används mot allergier, hudproblem, håravfall, inflammationer och orolig mage. Oljan kan också förbättra blodsockret.
Vad jag har kunnat läsa mig till så finns det inga kända biverkningar av oljan.

Perfekt för håret

Om du har hårbottenproblem så kan du blanda ett par droppar svartkumminolja i ditt schampo. Det går också bra att gnida in oljan direkt på hårbotten, massera lite och låt sitta på en stund. Sen tvättar du med schampo och balsam som vanligt.
Du kan också återfukta dina hårtoppar genom att massera in svartkumminolja och sen sätta upp håret och låta det verka i ca 30 min. Skölj ut med schampo och balsam.

Kanonbra för huden

Badda huden med svartkumminoljan, perfekt för hudirritationer, hudproblem och acne men också på insektsbett. Du kan också späda ut svartkumminoljan med nån annan av dina favoritoljor. Testa alltid oljan på en liten del på huden så du vet att du tål den, det bör man göra med alla oljor.
Ångbad är så skönt för ansiktet och då passar det perfekt att ha ett par droppar av svartkumminoljan i hett vattenbad. Tvätta av ditt ansikte ordentligt innan. Luta dig över ångbadet försiktigt så det inte är för varmt, lägg en handduk över huvudet så att ångan kommer direkt i ansiktet. Håll där i ca 5 minuter. Jättebra för problematisk hy, akne eller igentäppta porer.

Det finns en mängd olika gamla huskurer med svartkumminolja och en av dem är att massera ren eller utspädd olja på bröstet om man har hosta eller ansträngd andning som vid förkylningssymptom.

Mina erfarenheter av svartkumminolja

Första gången jag hörde om svartkumminolja var när jag intresserade mig för ayurveda för runt 20 år sedan. Andra gången som oljan trillade över mig igen var när coronapandemin drog över hela världen och jag läste om viruset, biverkningar, lösningar, forskning och allt jag kunde komma över. Svartkumminolja kom upp många gånger och speciellt när jag läste artiklar om ämnet runt Asien.
Jag började själv att testa att ta oljan vid minste förkylningssymptom och jag vet också flera som tog oljan då de fått corona. Om det var oljan eller tron på den som fungerat har jag ingen aning om men sen dess använder jag mig flitigt av svartkummin för olika symptom som förkylning, insektsbett, rena min hy, hårkur mm. Detta är min helt egna kur och inget vetenskapligt alls bakom.
Här ligger en intressant artikel om du vill läsa mer

Jag tycker om att testa saker som är nära vår kropp och vår natur. Produkter som är så rena som det går och som ger så lite biverkningar som möjligt.